Al meer dan 110 jaar een begrip in Amsterdam

Van Keulen is al meer dan 110 jaar een begrip in Amsterdam. Het bedrijf is met ruim 50 medewerkers uitgegroeid tot een succesvol toeleveringsbedrijf voor hout en bouwmaterialen. Dat is het resultaat van gedurfd ondernemen en hard werken. Hieronder de mijlpalen uit onze geschiedenis op een rijtje.

  • 1909: start éénmanszaak door verkoop zilverzand aan cafés
  • 1932: aankoop van een bedrijf aan de Wagenaarstraat 139 - 141 
  • 1980: verhuizing Van Keulen naar het Zeeburgerpad
  • 1986: ontstaan van Van Keulen Afbouw BV
  • 2007: overname door de Franse multinational Saint-Gobain
  • 2011: verhuizing naar Amsterdam-Noord
  • 2012: verkoop Van Keulen Afbouw
  • 2014: klaar voor de toekomst

1909: start eenmanszaak Van Keulen
Van Keulen start in 1909 in Amsterdam als eenmanszaak. Deze zaak verkocht zilverzand aan cafés. Dit zand werd op de houten vloeren gestrooid om het vuil op te nemen. En werd eerst met paard en wagen bezorgd. Na de oorlog werden deze vervangen door legertrucks, die door het einde van de oorlog volop aanwezig waren.

1932: aankoop Wagenaarstraat
In 1932 kocht grootvader Gerrit van Keulen een aan de Wagenaarstraat 139 - 141 gevestigd bedrijf.

1980: vestiging aan Zeeburgerpad
In 1980 vestigt Van Keulen zich aan het Zeeburgerpad naast de karakteristieke molen. Het bedrijf groeit vanaf die tijd snel. De klantenkring bestaat uit zowel particulieren als bedrijven. Ook het pand zelf breidt uit. Allerlei aaneengeschakelde gangetjes, op- en afstapjes en meerdere ruimtes worden in de loop van de jaren aangebouwd.

In 1986 neemt Van Keulen een vloerenbedrijf uit Haarlem over waardoor Van Keulen Afbouw BV ontstaat. Door deze overname haalt het bedrijf veel kennis en ervaring binnen in het leggen van dekvloeren. Het gaat hierbij om zowel anhydriet als cementgebonden dekvloeren voor woning- en utiliteitsbouw.

2007: overname door Saint-Gobain Building Distribution
In 2007 worden zowel Van Keulen Hout en Bouwmaterialen als Van Keulen Afbouw overgenomen door de Franse multinational Saint-Gobain Building Distribution. De naam van het familiebedrijf blijft bestaan. De overname zorgt voor meer zekerheid en mogelijkheden voor Van Keulen en haar medewerkers. De latere verhuizing en verduurzaming van het wagenpark zijn o.a. het gevolg.

2011: verhuizing naar Amsterdam-Noord
Het pand aan het Zeeburgerpad mag dan wel erg nostalgisch zijn. Erg praktisch zijn al die verschillende gangetjes, op- en afstapjes en ruimtes helaas niet. Van Keulen verhuist daarom naar een hypermodern multifunctioneel pand in Amsterdam-Noord. Eindelijk alle afdelingen op één locatie, met een fantastisch uitzicht over het IJ.

2012: verkoop Van Keulen Afbouw
Van Keulen Afbouw opereert succesvol en is rond de eeuwwisseling uitgegroeid tot een begrip in de afbouwbranche. Desondanks blijft Van Keulen in de kern een echte groothandel. De overname in 2007 door Saint-Gobain Building Distribution versterkt deze bedrijfscultuur; de focus van de Franse multinational richt zich volledig op de distributie van hout en bouwmaterialen en Van Keulen Afbouw blijkt een ‘vreemde eend in de bijt’. Als ook Van Keulen Afbouw in 2012 niet ontkomt aan de ontstane malaise in de bouw, blijkt een afstoting van deze BV onafwendbaar. Met ingang van 1 januari 2013 werden de activiteiten van Van Keulen Afbouw overgenomen door Boelsz Afbouw uit Volendam.

2014: klaar voor de toekomst
De professionalisering die onder Franse vlag wordt doorgevoerd blijkt precies wat familiebedrijf Van Keulen nodig heeft. Waar anderen bezig zijn met overleven, investeert Van Keulen in zaken die de komende jaren juist het verschil gaan maken. Met Shell GTL, Greenworks, FSC®, PEFC™ en The Blue Road profileert Van Keulen zich als de onbetwiste partner als het gaat om ‘duurzaam bouwen’. En terwijl achter de schermen grote stappen worden gemaakt op het gebied van e-commerce en efficiency, wordt met de Take-it-Bag en de uitbreiding van het wagenpark met extra 28m1-kranen het onderscheidend vermogen nog eens onderstreept. Van Keulen Hout en Bouwmaterialen is klaar voor de toekomst!

2021: Overname door Building Materials Europe (BME) 

Wilt u meer weten over onze geschiedenis of toekomstplannen? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen u er graag meer over.