Verduurzaming van de bouw

03-05-2021

Verduurzaming is een actueel en urgent onderwerp in de bouwwereld. Van Keulen Hout en Bouwmaterialen wil verduurzaming van de bouw, als belangrijk onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), niet alleen uitdragen, maar ook uitvoeren.
Het verkopen en leveren van hout en bouwmaterialen en alles wat daarbij komt kijken doen we altijd met veel respect voor onze medemens en het milieu. Daarbij kijken we continu in alle facetten van ons werk hoe het duurzamer en milieuvriendelijker kan.

De acht pijlers van ons MVO-beleid

Van Keulen Hout en Bouwmaterialen brengt verduurzaming van de bouw graag in de praktijk. Verduurzaming is onlosmakelijk verbonden met ons MVO-beleid. Daarin onderscheiden we acht pijlers:

 • Onze mensen: MVO begint dicht bij huis, met een gezonde en veilige werkomgeving voor al onze medewerkers. We bieden nieuwe kansen met bijvoorbeeld opleidingen. Daarnaast voeren wij een actief en succesvol ziekteverzuimbeleid uit.
 • EHS: staat voor Environment, Health en Safety. Onze EHS-manager bewaakt binnen Van Keulen alle activiteiten die bijdragen aan een beter milieu, gezondheid en veiligheid.
 • Milieu: dagelijks zetten we stappen die bijdragen aan een beter milieu. Van vrachtwagens die op Shell GTL rijden en elektrische heftrucks tot bouwafval inzamelen, scheiden en recyclen.
 • Inkoop: duurzame materialen verkopen begint al aan de inkoopkant. Wij werken met een leveranciersbeoordelingssysteem waarmee wij leveranciers onder andere op duurzaamheid beoordelen.
 • Digitaal: digitalisering biedt toegevoegde waarde aan MVO. Niet alleen het bekende voorbeeld van papier besparen door digitaal te werken, maar ook met bijvoorbeeld digitalisering van archieven. Daarmee besparen we op opslagruimte en transportkosten en dus ook op CO2-uitstoot.
 • Duurzaam bouwen: van Keulen levert duurzame bouwmaterialen, waaronder houtproducten met het FSC® en PEFC™-keurmerk.
 • Maatschappelijk: we dragen graag ons steentje bij aan maatschappelijke activiteiten, bijvoorbeeld acties voor goede doelen.
 • Logistiek: op het gebied van logistiek loopt Van Keulen voorop. Niet alleen door Shell GTL als brandstof voor de vrachtwagens en slim plannen, maar ook met innovatieve oplossingen zoals vervoer over het water. Transport over water, zoals richting Amsterdam, heeft de toekomst. Van Keulen benut graag de mogelijkheden van 'the blue road'. Leveranciers bevoorraden Van Keulen bijvoorbeeld regelmatig via de Nederlandse binnenvaart. Van Keulen levert voor projecten in Amsterdam waar mogelijk via de Amsterdamse grachten. Minder vrachtwagens op de snelweg én in de binnenstad dragen bij aan reductie van CO2-uitstoot.

Greenworks Academy

De bouwwereld is continu in ontwikkeling, zeker op het gebied van verduurzaming. Kennis en opleiding zijn daarbij van essentieel belang. Van Keulen Hout en Bouwmaterialen is een van de initiatiefnemers van Greenworks, het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen. Onderdeel van Greenworks is de Greenworks Academy, het kenniscentrum voor de bouw- en installatiebranche. Deelname aan cursussen en seminars van de Greenworks Academy is geheel gratis. Opleidingen volgen aan de Greenworks Academy kan op drie manieren:

 • Webinars: vrijwel dagelijks verzorgt Greenworks Academy webinars over uiteenlopende onderwerpen zoals Energieneutraal Renoveren, Verplicht energielabel C, Circulair & Biobased bouwen en nog veel meer.
 • Cursus op locatie: Greenworks Academy heeft opleidingslocaties in Breda, Apeldoorn en Amsterdam. Op deze locaties vindt u een inspirerende omgeving voor vak- en thematrainingen en seminars. U kunt de Greenworks Academy locaties ook gebruiken voor uw eigen training, klantendag of ander evenement. 
 • Maatwerk: naast geplande seminars en opleidingen biedt Greenworks Academy ook maatwerk. Onder het motto ‘Greenworks Academy on tour’ zijn er uitgebreide mogelijkheden om maatwerktrainingen samen te stellen. Een maatwerktraining kan plaatsvinden op vrijwel elke gewenste locatie, zoals een van de Greenworks Academy vestigingen, op locatie bij de aanvrager of elders.

Verduurzaming in de praktijk

Maatschappelijk verantwoord ondernemen begint met goed beleid, maar goede uitvoering van dit beleid in de praktijk is essentieel. Alle medewerkers van Van Keulen Hout en Bouwmaterialen zijn dagelijks bezig om de acht pijlers van het MVO-beleid in concrete resultaten om te zetten. Het verkopen van hout met het FSC® en PEFC™ is daar een voorbeeld van, maar er zijn nog veel meer producten die bijdragen aan een beter milieu, zoals isolatiemateriaal. Een ander voorbeeld zijn onze circulaire spaanplaten, oftewel spaanplaten die 100% recyclebaar zijn.
Verantwoord materiaalgebruik is maar één facet van verduurzaming. Wat ook helpt is kiezen voor materialen en producten die reparabel zijn. De wereldwijde afvalberg groeit veel minder hard en kan hopelijk zelfs dalen als we minder weggooien en meer repareren. Wat daarbij ook helpt is kiezen voor materialen die onderhoudsarm of zelfs onderhoudsvrij zijn.

Samenwerken is meer dan samen werken

De bouwwereld maakt een transitie door naar duurzaam, milieuvriendelijk en circulair werken. Met alleen verduurzaming van materialen bereiken we niet snel het einddoel. Een duurzame, circulaire maatschappij bereiken we eerder als alle partijen in de hele keten zoals leveranciers, producenten en klanten goed samenwerken. Samen werken en samenwerken zijn twee begrippen die dicht bij elkaar liggen. Het samen werken gaat vaak goed, maar met meer en beter samenwerken is nog veel winst te behalen op weg naar een duurzame en circulaire samenleving.