Take-it Bags van Van Keulen, een slimme oplossing voor bouwafval

02-11-2021

Het afvoeren van bouwafval in de Amsterdamse binnenstad kan een hele opgave zijn. Voor een traditionele puincontainer is vaak geen plek in de toch al overvolle openbare ruimte. Parkeerplaatsen zijn schaars, en een container op de stoep is voor niemand een fijn gezicht. Nu de gemeente Amsterdam de toegestane lading heeft beperkt, zijn de containers bovendien al snel te zwaar om af te voeren met een vuilniswagen.
De oplossing? Van Keulen Hout en Bouwmaterialen sloeg de handen ineen met vuilverwerker Renewi Icova. Samen bedachten ze een innovatief systeem waarbij puin wordt afgevoerd in Take-it Bags. Na het leveren van materialen nemen de vrachtwagens van Van Keulen het bouwafval meteen mee terug in deze handige, opvouwbare zakken met een inhoud van 1 kuub.
Wat zijn de voordelen van deze werkwijze? Ad Blokker, senior accountmanager bij Van Keulen, vertelt het je in deze blog.

Uitdagingen bij de afvoer van puin in de Amsterdamse binnenstad

De druk op de binnenstad van Amsterdam is al lange tijd (te) hoog. En daar speelt de bouw een grote rol in. Een groot deel van het Amsterdamse verkeer is namelijk gerelateerd aan de bouw. Dit heeft grote gevolgen voor de leefbaarheid van de stad. Denk aan luchtvervuiling door het vele vrachtverkeer en filedrukte, maar ook schade aan de middeleeuwse kades en bruggen. Deze oude bouwwerken zuchten bijna letterlijk onder het gewicht van het vele zwaarbeladen vrachtverkeer.
Daarbij zijn de puincontainers, die doorgaans lange tijd op de stoep of straat blijven staan, een doorn in het oog voor bewoners en bezoekers. Dat is ook begrijpelijk, want de openbare ruimte is schaars. Bovendien, in sommige gevallen is een container helemaal geen optie, omdat het simpelweg aan ruimte ontbreekt. 

Minder (zwaar) verkeer door bouwafval: Van Keulen bundelt krachten met Icova

Van Keulen zoekt daarom graag naar oplossingen voor deze problemen, zodat we de stad voor iedereen leefbaar kunnen houden. De afvoer van bouwpuin met Take-it Bags is daar een goed voorbeeld van. “De gemeente Amsterdam probeert zwaar vrachtverkeer te weren uit de binnenstad en daarnaast regulier verkeer te beperken,” zegt Ad Blokker van Van Keulen. “Ons afvalophaalsysteem met Take-it Bags, een samenwerking met Renewi Icova, biedt voor beide problemen een oplossing. Wanneer onze vrachtwagens materialen leveren, nemen zij de zak gevuld met afval direct mee terug naar onze vestiging buiten de ring Amsterdam.”
“Onze vrachtwagens rijden dus niet meer ‘leeg’ de stad uit,” legt Ad Blokker uit. “Eenmaal bij de vestiging worden de zakken gebundeld, en neemt Icova ze mee naar de verwerkingsplaats, met een zwaar transport. Zo voorkomen we zwaar vrachtverkeer in de binnenstad, en maken we efficiënter gebruik van onze vrachtwagens.”

Voordelen van Take-it Bags voor aannemers

Ook voor de aannemer biedt het gebruik van Take-it Bags veel voordelen. Zo kan de Take-it Bag, een opvouwbare zak van 1 kuub (1m3), ook op hoogte gehesen worden. Ad Blokker: “Onze chauffeur hangt hem dan gewoon even voor het raam of op de steiger, zodat de zak meteen gevuld kan worden. Zo hoeft niemand meer met zwaar bouwpuin de trap af te lopen. Dat is wel zo praktisch bij de Amsterdamse grachtenpanden, bijvoorbeeld wanneer je op drie-hoog een verbouwing doet.”
Daarbij maakt de Take-it Bag de aannemer minder afhankelijk van het gebruik van de openbare ruimte. Ook hoeft de aannemer geen vergunningen aan te vragen voor het plaatsen van een container. “Omdat het huren van een puincontainer niet meer nodig is, betaalt de aannemer geen precario voor het gebruik van de openbare ruimte,” vertelt Ad Blokker. “Ook wanneer er überhaupt geen ruimte is voor een container, bijvoorbeeld omdat er een trambaan voor de deur loopt, biedt de Take-it Bag uitkomst.”

Oog voor het milieu

Daarbij is de Take-it Bag van Van Keulen in verschillende opzichten duurzamer dan de puincontainer. Niet alleen zijn er minder ritten van vuilniswagens nodig, het systeem maakt het ook makkelijker om bouwafval te scheiden en recyclen. Ad Blokker: “Elke zak heeft een uniek registratienummer. Daardoor is het eenvoudig om te achterhalen hoeveel en wat voor soort afval we meenemen. Dat maakt ook het recyclen van het bouwafval eenvoudiger. Wel zo prettig voor het milieu.”

Zo werkt het

Een Big Bag kost € 122,50 ex. btw. Voor het retour halen van de Take-it Bag, zonder dat er op dat adres materialen zijn geleverd, rekenen wij een toeslag van € 38,50. De zak is verkrijgbaar in onze shop, maar kan ook worden meegeleverd met jouw bouwmaterialen. Als de zak moet worden opgehaald, bel je: 020-4604300. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen.