Klant aan het woord bij Van Keulen: DRD Bouw

12-07-2021

Aannemer Rick van der Wal heeft al veel projecten in en rond Amsterdam, maar ook ver daarbuiten tot een goed einde gebracht. Sinds hij zijn eigen bedrijf DRD Bouw startte heeft het werk nooit stilgelegen, ook niet tijdens de coronacrisis. DRD Bouw bestaat nu zo’n vier jaar en heeft in die tijd een aardige groei doorgemaakt. Wat zijn voor Rick en zijn nog jonge bedrijf de uitdagingen in de bouw? En wat vindt hij van de samenwerking met Van Keulen?

Een jong en veelzijdig bedrijf

De werkzaamheden die DRD Bouw uitvoert, lopen uiteen van betrekkelijk klein zoals een nieuwe deur of kasten plaatsen, tot een compleet gebouw opleveren. Vorig jaar bouwde DRD Bouw bijvoorbeeld een complete horecagelegenheid voor Intratuin Arnhem.
Veel afwisseling dus, vertelt Rick van der Wal: “Een leuke en bijzondere opdracht hadden we bijvoorbeeld laatst, van Staatsbosbeheer. Een schaapskooi opknappen, compleet met nieuwe voerbakken en hekwerk. We zijn niet echt in een hokje te plaatsen, daardoor heeft Van Keulen met ons wel vaak logistieke uitdagingen.
Werken op grote hoogte, soms ver weg, door heel Nederland. Maar het wordt altijd goed geregeld, ze leveren altijd maatwerk. We hebben een goede band met onze vertegenwoordiger bij Van Keulen. Hij zorgt ervoor dat alles perfect geregeld wordt.”

Transport op hoogte vaak een uitdaging

Transport van bouwmaterialen is vaak een uitdaging. Zeker naar hooggelegen locaties, en helemaal in de binnenstad van Amsterdam. Zoals bij een project van DRD Bouw een tijdje terug op de Noordermarkt, midden in de Jordaan.
Het ging om een monument, we vervingen daar vanwege houtrot het dakspant. Van Keulen heeft daar het bouwmateriaal voor ons geleverd en omhoog gehesen, met de 28 meter-kraan. En onlangs hadden we nog een hele uitdaging bij ons lopende project in IJburg. Daar zijn we bezig met een dakopbouw op een vrij hoog gebouw en daar kwam ook de 28 meter-kraan aan te pas, om bouwmaterialen op en van het dak te hijsen.”

De werkzaamheden stonden nooit stil, ook niet tijdens de coronacrisis

Zoals elk bouwbedrijf krijgt ook DRD Bouw met uitdagingen te maken. Een punt dat Rick signaleert, en dat vrij breed speelt in de bouwwereld is dat er sinds vorig jaar soms tekorten ontstaan aan veelgevraagde bouwmaterialen. Dat kan de voortgang van bouwprojecten vertragen.
Rick van der Wal: “Het zal waarschijnlijk met de coronacrisis te maken hebben. Tijdens de hele coronaperiode heeft het werk in de bouw nooit stil gelegen, integendeel: het werk nam juist toe.” Veel fabrieken schroefden vorig jaar hun productie terug omdat ze vreesden dat de economie zou instorten. In heel Europa werd echter stug doorgebouwd en dat levert de laatste maanden tekorten op.
Rick van der Wal: “Tot nu toe zijn we er goed mee weggekomen, maar overal om me heen zie ik vertragingen als gevolg van materiaaltekorten. Soms is een schaars materiaal nog wel ergens te krijgen maar dan tegen dubbele prijs.”
Nu het einde van de coronacrisis in zicht lijkt zal hopelijk ook de productie en distributie van grondstoffen normaliseren. Tot die tijd is het soms passen en meten. Gelukkig heeft Rick tot nu toe nog geen projecten af hoeven zeggen, maar enige vertraging is soms niet te vermijden: “We proberen de voortgang erin te houden door goed te plannen en vaker te kijken of we klussen kunnen combineren.”

Meer dan alleen bouwmaterialen

DRD Bouw neemt het overgrote deel van de benodigde bouwmaterialen bij Van Keulen af. Door de grote diversiteit aan werkzaamheden loopt het materiaalgebruik uiteen. Rick van der Wal: “We gebruiken veel vurenhout plaatmateriaal, maar hebben laatst ook veel grenen besteld. Daarnaast ook nog droge bouwmaterialen zoals gips. Door onze uiteenlopende projecten bestellen we veel verschillende materialen.”
De samenwerking tussen Van Keulen en DRD Bouw gaat soms nog een stapje verder dan bouwmaterialen aanschaffen en aanleveren. Rick van der Wal: “Er is een prima wisselwerking. Hebben we een probleem of is er specialistische kennis nodig dan komt Van Keulen altijd met een oplossing.
Hebben we vragen over een bepaald product dan steken ze er veel tijd in om het helemaal uit te zoeken. Wij zijn nog een jong bedrijf en de technologie achter de materialen verandert snel. We willen natuurlijk op de hoogte blijven en altijd graag weten hoe we het beste met de materialen om moeten gaan.”

» website van DRD bouwAfbeeldingen DRD BouwIJburg


IJburg IJburg IJburg IJburg IJburg IJburg IJburg IJburg

Intratuin - Arnhem

Intratuin - Arnhem Intratuin - Arnhem Intratuin - Arnhem Intratuin - Arnhem Intratuin - Arnhem Intratuin - Arnhem Intratuin - Arnhem Intratuin - Arnhem Intratuin - Arnhem

Schaapskooi Hoenderloo - staatsbosbeheer

Schaapskooi Hoenderloo - staatsbosbeheer Schaapskooi Hoenderloo - staatsbosbeheer Schaapskooi Hoenderloo - staatsbosbeheer Schaapskooi Hoenderloo - staatsbosbeheer Schaapskooi Hoenderloo - staatsbosbeheer Schaapskooi Hoenderloo - staatsbosbeheer Schaapskooi Hoenderloo - staatsbosbeheer