Van Keulen blinkt uit in slimme logistiek

Van Keulen blinkt uit in slimme logistiek

Aan het IJ in Amsterdam ligt het hypermoderne pand van hout- en bouwmaterialengroothandel Van Keulen, van oudsher een familiebedrijf dat al meer dan een eeuw bestaat. “Het bedrijf wordt gerund met een Amsterdamse instelling: we leveren binnen drie uur en we nemen ook beslissingen binnen drie uur.”  


Bron: MIXPro 2014, nr. 3

MIXpro is het onafhankelijke vakmedium voor de bouwgroothandel. MIXpro informeert over alle facetten van de groothandel in bouwmaterialen, hout en ijzerwaren en gereedschappen.
Van Keulen Hout en bouwmaterialen is al 104 jaar een begrip in Amsterdam. Bij de overname in 2007 door Saint-Gobain werd er dan ook bewust gekozen voor naamsbehoud en het continueren van de werkwijze. Algemeen directeur René van Griensven: “De spelregels zijn in een familiebedrijf toch anders. Er is uiteraard wel sprake van een wisselwerking en kennisoverdracht tussen ons en andere Saint-Gobain-dochters als Raab Karcher‚ TGN, Galvano en De Jager Tolhoek. Ook maken we gebruik van de faciliteiten van Saint-Gobain, met name op het gebied van structuur en financieel beleid. Ook het Greenworks-concept kun je als relatief kleine speler nooit alleen van de grond krijgen en is een zeer sterk punt van de gehele groep.” Maar het zijn de vijftig werknemers die samen de ziel van Van Keulen vormen. “En die ziel houden we hier in stand. Dat blijkt wel uit het aantal werknemers dat al vele jaren bij de groothandel werkt. Alleen al op de verkoopafdeling werken vier mensen langer dan veertien jaar en bij de logistiek is dit niet op twee handen te tellen. Aan de andere kant hebben we ook een gezonde instroom van jong bloed en uitstroom van mensen die de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben. Het kennisniveau van die werknemers ligt op een hoog niveau. Dat zie je aan de manier waarop zij klanten begeleiden en alternatieven aandragen. Kennis en overdracht daarvan is heel belangrijk voor ons.”
 

Geen rode cijfers

Van Keulen richt zich op professionele klanten; de aannemers, stukadoors en droge afbouw. Van Keulen is groot in renovatietrajecten, met name op het gebied van deuren, keukens en droge afbouwmaterialen. De bouw werd de afgelopen tijd hard getroffen door de crisis. “Nu lees je dat architecten meer werk krijgen, maar als zij een ontwerp gaan maken, kan het nog één tot vier of vijf jaar duren, voordat de eerste paal de grond in gaat. Ook 2015 zal een pittig jaar worden. Dat heeft niets met doemdenken te maken, maar met de realiteit.” Volgens Van Griensven is Van Keulen uniek in het oplossen van de problematiek die distributie in een stad als Amsterdam met zich meebrengt. Het tijdig en resoluut inspelen op veranderende regelgeving en milieu-eisen blijft een voorsprong geven. “We zijn erg sterk in logistiek en een voorloper op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Er zijn inmiddels bij wijze van spreken meer bouwmaterialengroothandels dan supermarkten, dus jezelf onderscheiden is belangrijk. Qua logistiek gaan wij heel ver. Zo hebben we een uitgebreid wagenpark inclusief kraanauto’s en leveren we tot 28 meter hoogte. We zijn nog geen zaken tegengekomen in onze branche die we niet konden tackelen of oplossen.” 
 

Duurzaam

Op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen mocht het Amsterdamse bedrijf al meerdere onderscheidingen in ontvangst nemen. Zoals de Duurzaamheidsprijs Noord (2013) en de Lean and Green Award (2015). Die wordt uitgereikt aan ondernemingen die zich actief inzetten om hun logistieke proces te verduurzamen. Van Griensven: “Op logistiek gebied zijn er flinke stappen gemaakt en hebben we de instelling dat dat een continu voortschrijdend proces is. Logisch nadenken en goed plannen, zodat je elkaar niet in de weg loopt. Vroeger had een aannemer zelf mensen in dienst en plande hij de totale klus in. Nu wordt er op steeds meer disciplines gebruik gemaakt van onderaannemers en daar gaat het nog wel eens mis. Dus zorgen wij ervoor dat de aannemer of onderaannemer just-in-time beleverd wordt.” Voor klanten maakt Van Keulen ook afspraken met leveranciers van producten die de klant nodig heeft, maar die de bouwmaterialenhandel zelf niet in het assortiment heeft. Dan gaat er één vrachtwagen met alle benodigdheden de binnenstad in. Dat kunnen bijvoorbeeld HR-ketels zijn. “Meedenken op het gebied van logistiek is heel belangrijk, zeker in een stad waarbij het lastig rijden is met grote vrachtwagens.” Voor bijna elk probleem heeft Van Keulen een oplossing. Van een vrachtwagen gebouwd op het chassis van een vuilniswagen –zodat ‘ie overal in de stad kan komen– tot hydraulische kantelhaken waarmee je plaatmateriaal makkelijk naar binnen kunt schuiven door het kleine raam van een oud grachtenpandje. Al deze oplossingen zijn uiteraard een kostbare aangelegenheid. Van Griensven: "En dan is het ook nog zaak om je spullen te verkopen. Zoals de markt nu is, is het erg lastig om er zo’n hoge servicegraad op na te houden. Aan de andere kant: bedrijven die alleen volume verkopen, kunnen ook niet blijven dalen met hun prijs. Het verdienmodel ligt hier gewoon anders dan bij een dozenschuiver. Vooralsnog reageren klanten hier goed op, vandaar dat we nog steeds groeien. Onze speerpunten hierbij zijn klanten, samenwerking en logistiek."
 

Verantwoord

Maatschappelijk verantwoord ondernemen krijgt veel aandacht binnen Saint-Gobain. Volgens de algemeen directeur wordt deze bedrijfsfilosofie niet opgedrongen, maar past het juist prima bij het gedachtengoed van Van Keulen. “We verkopen bijvoorbeeld heel veel hout, waarvan 98,5% FSC- of PEFC-gecertificeerd is. Dat is een zeer hoog percentage. We zeggen soms zelfs ‘nee’ tegen klanten omdat ze vragen om speciaal hout uit landen als China en de regio Congo. Dat leveren wij dus niet.” Ook op andere gebieden kiest Van Keulen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zoals met de introductie van de Take-it-Bag. Het bedrijf neemt afval vanaf de bouwplaats mee in deze speciale puinzakken van 1 m3. Van Griensven: “Wij leveren goederen en nemen restanten en sloopmateriaal meteen mee retour. Daarna wordt de inhoud van de Take-it-Bag voor gegarandeerd 88% gerecycled en de zak zelf zelfs voor 100%. Halverwege 2012 startten we hiermee met enkele zakken per maand, het afgelopen half jaar hebben we er meer dan driehonderd retour gekregen. Het duurt in de bouw vaak heel lang voor zulke ideeën worden overgenomen, maar nu gaat het als een raket. Het is ook heel handig, zeker in de binnenstad. Daar hoeft de aannemer nu geen container meer te laten plaatsen, wat ook weer irritatie onder omwonenden oplevert. Ook voor de kleinere aannemer is dit een praktische oplossing, die hem erg veel tijd en geld scheelt.” Als onderdeel van Saint-Gobain levert Van Keulen sinds 2012 ook de duurzame bouwmaterialen van Greenworks. Daarbij hoort nog een extra service voor de klant: de Greenworks-academy, waar zij zich kunnen laten voorlichten over deze duurzame producten. 
 

Vracht door de gracht

In 2011 verhuisde de groothandel van het Zeeburgerpad naar een nieuw, modern pand in Amsterdam-Noord met uitzicht over het IJ. Deze locatie biedt ook volop logistieke mogelijkheden. Dit jaar nog zal het vijfde transport van gipsplaten over het water gaan plaatsvinden. “Per vaart halen we hiermee ongeveer 35 tot 40 vrachtwagens van de weg. De regio Amsterdam slibt dicht en dus benutten we graag de mogelijkheden te water. Zelfs binnenstedelijk via de grachten zijn er al projecten per boot naar de bouwplaats gegaan, dit in samenwerking met Mokum Maritiem.” Daarnaast gebruikt het Amsterdamse bedrijf voor haar achttien vrachtwagens Shell GTL Fuel, wat de uitstoot van fijnstof in de binnenstad tot 34% vermindert. De vertegenwoordigers van Van Keulen beschikken, naast hun auto, ook over een elektrische scooter. Handig voor gebruik in de binnenstad. “Wij zijn op veel gebieden nog meer verbeteringen aan het doorvoeren. Zo kijken we naar de mogelijkheden van hybride-auto’s.” 
 

Veiligheid

Ook veiligheid is een belangrijk speerpunt. “We zorgen op verschillende manieren voor een gezonde en veilige werkomgeving. Resultaat is dat het aantal bedrijfsongevallen op nul staat. Al onze medewerkers zijn goed opgeleid zodat zij hun werk veilig uitvoeren en dragen passende werkkleding en PBM’s zoals voorgeschreven.” De bouwmaterialengroothandels staan niet bekend vanwege hun voortrekkersrol op internetgebied. Van Keulen heeft wel een webshop, maar merkt dat de klant daar nog niet helemaal aan toe is. “Iedereen schermt ermee, maar bij ons wordt er nog niet veel gebruik van gemaakt. In de bouw beklijft dat soort dingen toch later. Aan de andere kant kun je het ook zo bekijken dat de klant nog steeds graag iemand aan de telefoon heeft en dat heeft ook zeker zijn charme! We zijn ook actief op Twitter en Facebook en houden ook onze eigen website up-to-date met wekelijkse en dagelijkse nieuwtjes.”

Lees ook

"Denk vanuit het systeem en niet vanuit het product"

"Denk vanuit het systeem en niet vanuit het product"

09-10-2017 | VK in de media
289 hotelkamers stof- en afvalvrij afbouwen. Het klinkt onmogelijk maar het lukte Kwakman en het leverde het Volendamse afbouwbedr...

"Een dagje naar de Bollen"

"Een dagje naar de Bollen"

02-06-2017 | VK in de media
Altijd leuk zo'n stukje! Dat ze René z'n naam verkeerd spellen, is slechts bijzaak. ;-)

Zulu I: een nieuw concept in het vervoer over water

Zulu I: een nieuw concept in het vervoer over water

30-09-2015 | VK in de media
"Een varende vrachtwagen die door één schipper kan worden bestuurd"

De PSB in Nederland met palletten gipsplaten van Gyproc en Van Keulen

De PSB in Nederland met palletten gipsplaten van Gyproc en Van Keulen

22-09-2015 | VK in de media
Zaterdag 19 september 2015 was het zover; de PSB (Pallet Shuttle Barge) van Blue Line Logistics NV is voor het eerst in Nederland....

Peter Bakker na 43 dienstjaren met welverdiend pensioen Team

Peter Bakker na 43 dienstjaren met welverdiend pensioen

10-12-2018 Peter, we zullen je missen!
Goed voor Van Keulen en voor het milieu: onze gloednieuwe DAF Van Keulen & zo

Goed voor Van Keulen en voor het milieu: onze gloednieuwe DAF

17-09-2018 Even voorstellen: onze nieuwe DAF
Proficiat Mitchel! Team

Proficiat Mitchel!

16-07-2018 13e medewerker behaalt TCVT-certificaat
VIDEO: Van Keulen is 100% toekomstproof Van Keulen & zo

VIDEO: Van Keulen is 100% toekomstproof

11-07-2018 Van Keulen met eigen ogen zien, dat wil toch iedereen?
Even voorstellen: Robbert Gosman Team

Even voorstellen: Robbert Gosman

11-07-2018 Team Van Keulen breidt uit!


LEAN and GREEN
Take it Bag
GTL Fuel
Greenworks
The Blue Road
FSC PEFC
Saint Gobain