Eerste gipsvaart komt aan in Amsterdam

Eerste gipsvaart komt aan in Amsterdam
Saint-Gobain Gyproc Nederland en Van Keulen Hout en Bouwmaterialen slaan handen ineen voor slimme en duurzame logistiek over water

Saint-Gobain Gyproc Nederland, Van Keulen Hout en Bouwmaterialen en Bureau Voorlichting Binnenvaart lanceerde vandaag een logistieke innovatie, het vervoer van bouwmaterialen op pallets over water. Op donderdag 13 december 2012 leverde Gyproc met de eerste gipsvaart maar liefst zevenhonderd pallets gipsplaten af bij Van Keulen in Amsterdam. De pallets zijn via de binnenvaart aangevoerd vanuit de productielocatie van Gyproc in Kallo in België. De levering over water vervangt vijfendertig vrachtwagens en zorgt voor vijfendertig procent minder CO2 uitstoot*.

Rob Post, stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Noord, nam de eerste pallet in ontvangst in de haven waar Van Keulen Hout en Bouwmaterialen is gevestigd. Door te kiezen voor transport via het water spelen de betrokken organisaties in op de aanbevelingen van Annemarie Jorritsma van schippersvereniging Koninklijke Schuttevaer die Amsterdamse ondernemers eerder opriep meer gebruik te maken van de waterwegen. Ook de binnenvaartsector stimuleert transport via het water met the Blue Road-campagne.

John Veerman, directeur bij Van Keulen Hout en Bouwmaterialen: “Als logistieke hub buiten de stad ontvangen wij dagelijks wel dertig vrachtwagens aan de poort, terwijl we ook beschikken over een kade aan het water. Na een oproep van ons in het vakblad Schuttevaer zijn wij samen met het Bureau Voorlichting Binnenvaart en diverse marktpartijen gaan kijken hoe wij beter gebruik konden maken van onze kade. Saint-Gobain Gyproc, producent van gipsafbouwsystemen, bleek hierbij de juiste partner. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor ons een werkwoord. Veel bedrijven dragen het uit, wij voeren het uit. Dit type transport zorgt niet alleen voor minder CO2-uitstoot, maar ook voor minder verkeer op de ring rond Amsterdam.”

Het vervoeren van producten op pallets in een binnenvaartschip wordt nog niet op grote schaal toegepast. In België zijn al eerder stenen op pallets duurzaam over water vervoerd, maar op de Nederlandse vaarwegen kwam het nooit verder dan een testvaart. Volgens Eric Vermeer van Jogo Shipping is er veel mogelijk. Samen met de Particuliere Transport Coöperatie zorgde hij voor een schip dat geschikt is voor het vervoer van pallets. “In de bouw liggen veel bedrijven aan het water. Met deze proefvaart willen wij deze bedrijven inspireren om net als Van Keulen de stap naar vervoer over het water te zetten.”

“Als klantgerichte organisatie denken wij graag met onze klanten mee”, zegt Peter Janmaat, algemeen directeur van Saint-Gobain Gyproc Nederland. “Wij zijn dan ook enthousiast over deze alternatieve transportvorm waarmee Van Keulen zich ook op de kaart zet als innovatieve onderneming met oog voor duurzaamheid. Dit sluit optimaal aan op onze eigen sterke ambities om duurzaam te ondernemen. Gips is volgens NIBE een van de meest duurzame bouwmaterialen. Mede omdat het oneindig recyclebaar is.  We zijn continue bezig om onze producten en processen te innoveren en optimaliseren. Dat onderstrepen we met deze samenwerking met Van Keulen.”

Maatwerk Voorlichting Binnenvaart
Van Keulen is in de ontwikkeling van de plannen voor transport intensief begeleid door de logistiek adviseurs van het Bureau Voorlichting Binnenvaart. Het Bureau biedt het Nederlandse bedrijfsleven in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu op maat gemaakte logistieke binnenvaartadviezen.

Van Keulen Hout en Bouwmaterialen
Van Keulen biedt professionals in de bouw een compleet en hoogwaardig assortiment hout, bouwmaterialen, gereedschappen, werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Met meer dan 6.500 verschillende producten en ruim een eeuw ervaring is Van Keulen één van de grootste leveranciers van hout en bouwmaterialen in Amsterdam en omstreken. Van Keulen levert bestellingen in geheel Nederland binnen 24 uur en in Amsterdam binnen 3 uur, tot zelfs 28 meter hoog. Met behulp van een gemodificeerd wagenpark leveren ervaren chauffeurs op moeilijk bereikbare plekken zoals de grachten, kleine steegjes, smalle straatjes en ‘3 hoog achter’.

Saint-Gobain Gyproc Nederland
Saint-Gobain Gyproc is wereldwijd de marktleider op het gebied van gipsproducten en systemen voor de binnenafbouw. Het bedrijf maakt onderdeel uit van Saint-Gobain, de grootste producent van bouwmaterialen ter wereld. Voor de binnenafbouw biedt Saint-Gobain Gyproc architecten, aannemers, montagebedrijven en de handel een totaaloplossing. Het bedrijf voorziet in zowel plafond- en vloeroplossingen, als wandsystemen. Voor de natte binnenafbouw voorziet het bedrijf in een compleet gipspleisterprogramma. Door de uitgebreide mogelijkheden van Saint-Gobain Gyproc-producten profiteren afnemers van optimale artistieke vrijheid. Saint-Gobain Gyproc ondersteunt met diverse diensten, zoals een helpdesk, advies op het gebied van detaillering, bestekservice en tekenservice.

Saint-Gobain Gyproc is in Nederland marktleider in de professionele markt op het gebied van complete systemen voor de binnenafbouw en wand- en plafondsystemen. Het bedrijf voert producten in de doe-het-zelfmarkt onder het merk Gyproc. Saint-Gobain Gyproc heeft zestig jaar ervaring op dit gebied en besteedt veel aandacht aan het continu innoveren van zijn producten en diensten. Dit doet het bedrijf internationaal vanuit de research & development-afdeling in onder andere Frankrijk en in Nederland vanuit de vestiging in Vianen. Voor meer informatie: www.gyproc.nl

Jogo Shipping
Jogo Shipping is opgericht in 2002. Aandeelhouders zijn de heren Peter Joos en Gerard Gommers. Zij zijn tevens eigenaar van een duwboot en een Coaster. In totaal zijn er 20 mensen werkzaam bij JoGo Shipping BV. Sinds 2008 richt JoGo Shipping zich op ‘total logistics’ rondom de binnenvaart. Middels een uniek laadplatform maakt Jogo Shipping het laden/lossen van pallets mogelijk. In januari 2011 is JoGo Logistics BVBA opgericht voor alle logistieke activiteiten. Voor meer informatie: www.jogoshipping.com

Bureau Voorlichting Binnenvaart
Het project Maatwerk Voorlichting Binnenvaart van het Bureau Voorlichting Binnenvaart heeft als doel verladers te overtuigen van de voordelen en mogelijkheden van de binnenvaart en te zorgen voor een transitie van ladingstromen van de weg naar het water. Concreet betekent dit onafhankelijk, logistiek advies op maat, waarbij een speciaal aangesteld projectteam van ervaren logistieke consultants persoonlijk langs gaat bij bedrijven om de mogelijkheden samen te bekijken. De consultants hebben een logistieke achtergrond, ervaring en kennis van vervoer met de binnenvaart. Bij voldoende belangstelling zal een intensief traject volgen om de transitie voor te bereiden. Met behulp van een concreet actieplan worden de partijen in de keten bijgestaan, zodat zonodig een testperiode (pilot) kan worden uitgevoerd.

The Blue Road
The Blue Road is het overkoepelende branchemerk voor de hele Nederlandse binnenvaart en staat voor duurzaam transport over water. Met het logo treedt de binnenvaart naar buiten met één gezicht en laat de branche zien dat het in deze tijd de meest logische en duurzame vorm van transport is. Het is een transportvorm die verantwoord, kostenefficiënt en betrouwbaar is. Dat is waar the Blue Road voor staat. Het logo is te gebruiken door alle organisaties, bedrijven of ondernemingen uit de branche en is op te vragen bij het Bureau Voorlichting Binnenvaart. Voor meer informatie: www.bureauvoorlichtingbinnenvaart.nl


* Bron: Bureau Voorlichting Binnenvaart

Lees ook

​MVO jaarverslag Saint-Gobain Building Distribution NL 2016

​MVO jaarverslag Saint-Gobain Building Distribution NL 2016

09-10-2017 | MVO & Duurzaamheid
Dit gebeurde er het afgelopen jaar bij Van Keulen op het gebied van duurzaamheid

Metselstenen voor Van Steenwijk over het IJ naar de Singel

Metselstenen voor Van Steenwijk over het IJ naar de Singel

26-09-2016 | Projecten
Klinkers en mortels voor kademuren levert Van Keulen per boot op de grachten

23 aannemers namen deel aan gratis training 'Luchtdicht bouwen'

23 aannemers namen deel aan gratis training 'Luchtdicht bouwen'

07-03-2016 | MVO & Duurzaamheid
Dinsdag 8 maart weer training 'Luchtdicht bouwen' in de Greenworks Academy

Foto’s nieuwjaarsborrel en nieuwe gratis Greenworks-trainingen

Foto’s nieuwjaarsborrel en nieuwe gratis Greenworks-trainingen

16-02-2016 | MVO & Duurzaamheid
Leer alles over de toepassing, samenstelling en werking van onze duurzame bouwmaterialen

Peter Bakker na 43 dienstjaren met welverdiend pensioen Team

Peter Bakker na 43 dienstjaren met welverdiend pensioen

10-12-2018 Peter, we zullen je missen!
Goed voor Van Keulen en voor het milieu: onze gloednieuwe DAF Van Keulen & zo

Goed voor Van Keulen en voor het milieu: onze gloednieuwe DAF

17-09-2018 Even voorstellen: onze nieuwe DAF
Proficiat Mitchel! Team

Proficiat Mitchel!

16-07-2018 13e medewerker behaalt TCVT-certificaat
VIDEO: Van Keulen is 100% toekomstproof Van Keulen & zo

VIDEO: Van Keulen is 100% toekomstproof

11-07-2018 Van Keulen met eigen ogen zien, dat wil toch iedereen?
Even voorstellen: Robbert Gosman Team

Even voorstellen: Robbert Gosman

11-07-2018 Team Van Keulen breidt uit!


LEAN and GREEN
Take it Bag
GTL Fuel
Greenworks
The Blue Road
FSC PEFC
Saint Gobain