Derde duurzame ondernemersprijs uitgereikt

Derde duurzame ondernemersprijs uitgereikt
SP-fractievoorzitter in Noord Daniël Peters reikte deze week de prijs voor de meest duurzame ondernemer van Amsterdam-Noord uit aan Van Keulen Hout en Bouwmaterialen. Op het eerste gezicht lijkt het misschien vreemd: een SP-deelraadslid dat een ondernemersprijs uitreikt. Peters legt het uit.

De duurzame ondernemersprijs van Amsterdam-Noord is een voorronde voor de stedelijke DAM Prijs, waaraan kandidaten uit alle stadsdelen deelnemen. Hoe ben jij bij die competitie betrokken?
In 2010 heeft de deelraad van Amsterdam-Noord ons voorstel voor het instellen van een sociale ondernemersprijs aangenomen. Onze bedoeling was om bedrijven die naast financiële winst ook een bepaalde maatschappelijke winst nastreven, te belonen. Dan heb ik het over arbeidsgehandicapten of langdurig werklozen in dienst nemen, stageplaatsen bieden, activiteiten in Noordse buurten ondersteunen en duurzaam opereren in de breedste zin. Onze gedachte was dat een bedrijf dat zo’n prijs zou winnen gratis publiciteit zou krijgen en een voorbeeld zou kunnen zijn voor andere ondernemers in ons stadsdeel. Toen de prijs daadwerkelijk werd ingesteld, vroeg stadsdeelvoorzitter Rob Post mij ook in de jury voor de prijzen zitting te nemen, het was immers ons voorstel. En als jurylid en dit jaar zelfs juryvoorzitter reik je ook de prijzen uit.

Mooi! Maar wat is het verschil tussen de sociale ondernemersprijs en de DAM Prijs?
Na de eerste uitreiking van de sociale ondernemersprijs in 2011 ontstond het initiatief tot een stedelijke duurzaamheidsprijs, de DAM Prijs. Voor het stadsdeel was het logisch om daar met de sociale ondernemersprijs op in te haken. Dat gebeurt sinds 2012. Die prijs was wel erg gericht op milieuvriendelijk werken. Ontzettend belangrijk natuurlijk, maar de sociale kant vinden wij minstens zo belangrijk. Gelukkig is er bij die prijs dit jaar ook wat meer nadruk gelegd op de sociale kant.

De winnaar, Van Keulen Hout en Bouwmaterialen, was op beide terreinen duidelijk een koploper?
Nou het was dit jaar helemaal niet zo duidelijk. We hadden drie ijzersterke kandidaten. Van Keulen streeft naar diversiteit in zijn personeelsbestand en stelt trots dat het geen verloop kent, maar wel vergrijzing. Mensen stromen door in dat bedrijf. Verder wil Van Keulen de bouwwereld, waar nog steeds veel goedkoop niet-milieuvriendelijk materiaal en ongecertificeerd hout wordt verwerkt, besef van duurzaamheid bijbrengen. Maar de baas van Van Keulen, John Veerman, viel vooral op door zijn gedrevenheid als het gaat om het verduurzamen van zijn gehele bedrijfsvoering.

Dat klinkt heel vaag, leg eens uit
Van Keulen rijdt ontzettend veel bouwmateriaal de binnenstad in. Om brandstof te besparen en uitstoot te reduceren hebben de vrachtwagens boordcomputers en is er een wedstrijd tussen de chauffeurs wie het zuinigst rijdt. Verder zijn ze bij Van Keulen niet te beroerd om materiaal van andere bedrijven mee te nemen om te voorkomen dat er meer vrachtwagens de stad in moeten. Bouwafval nemen ze bovendien zo veel mogelijk mee terug, zodat er nooit kilometers voor niks worden gereden. Ze laten ook veel materiaal per schip aanvoeren. Met één schip houden ze 35 vrachtwagens met trailers van de weg.

En dat goede voorbeeld moet gevolgd worden?
Inderdaad. Ik hoop dan ook dat dit andere ondernemers in ons stadsdeel en daarbuiten inspireert om binnen de eigen sector de mogelijkheden te zoeken om zo duurzaam en sociaal mogelijk te werk te gaan.

Lees ook

"Denk vanuit het systeem en niet vanuit het product"

"Denk vanuit het systeem en niet vanuit het product"

09-10-2017 | VK in de media
289 hotelkamers stof- en afvalvrij afbouwen. Het klinkt onmogelijk maar het lukte Kwakman en het leverde het Volendamse afbouwbedr...

"Een dagje naar de Bollen"

"Een dagje naar de Bollen"

02-06-2017 | VK in de media
Altijd leuk zo'n stukje! Dat ze René z'n naam verkeerd spellen, is slechts bijzaak. ;-)

Zulu I: een nieuw concept in het vervoer over water

Zulu I: een nieuw concept in het vervoer over water

30-09-2015 | VK in de media
"Een varende vrachtwagen die door één schipper kan worden bestuurd"

De PSB in Nederland met palletten gipsplaten van Gyproc en Van Keulen

De PSB in Nederland met palletten gipsplaten van Gyproc en Van Keulen

22-09-2015 | VK in de media
Zaterdag 19 september 2015 was het zover; de PSB (Pallet Shuttle Barge) van Blue Line Logistics NV is voor het eerst in Nederland....

Peter Bakker na 43 dienstjaren met welverdiend pensioen Team

Peter Bakker na 43 dienstjaren met welverdiend pensioen

10-12-2018 Peter, we zullen je missen!
Goed voor Van Keulen en voor het milieu: onze gloednieuwe DAF Van Keulen & zo

Goed voor Van Keulen en voor het milieu: onze gloednieuwe DAF

17-09-2018 Even voorstellen: onze nieuwe DAF
Proficiat Mitchel! Team

Proficiat Mitchel!

16-07-2018 13e medewerker behaalt TCVT-certificaat
VIDEO: Van Keulen is 100% toekomstproof Van Keulen & zo

VIDEO: Van Keulen is 100% toekomstproof

11-07-2018 Van Keulen met eigen ogen zien, dat wil toch iedereen?
Even voorstellen: Robbert Gosman Team

Even voorstellen: Robbert Gosman

11-07-2018 Team Van Keulen breidt uit!


LEAN and GREEN
Take it Bag
GTL Fuel
Greenworks
The Blue Road
FSC PEFC
Saint Gobain