4-U-2 en Van Keulen breken records in nieuwe Thialf

4-U-2 en Van Keulen breken records in nieuwe Thialf
4-U-2 en Van Keulen breken records in nieuwe Thialf
4-U-2 en Van Keulen breken records in nieuwe Thialf
4-U-2 en Van Keulen breken records in nieuwe Thialf
4-U-2 en Van Keulen breken records in nieuwe Thialf

Een interview met Frank Appel over 35.000 m2 systeemplafonds

Thialf kent een rijke historie; vanaf 1966 zijn er vele topprestaties geleverd door schaatsers als Ard Schenk, Ireen Wüst en Sven Kramer. Ook in de toekomst blijft Thialf het onbetwiste schaatscentrum van de wereld. In Heerenveen werkte men de afgelopen 2 jaar namelijk aan een ingrijpende vernieuwbouw van het complex, met in het hart natuurlijk de beste en snelste laaglandbaan van de wereld.

Circa 9,5 meter boven die ijsbaan hangt een andere topprestatie; een systeemplafond van 16.380 m2! De constructie is 195 meter lang, 84 meter breed en bevat circa 11.375 Eurocoustic steenwolpanelen met een afmeting van 120 x 120 cm. In het plafond zit 23.000 strekkende meter OWAconstruct ophangsysteem. Dat op zich zijn al indrukwekkende cijfers. Zeker wanneer je weet dat het systeem is bevestigt aan het 16 meter hoge dak en dat het geheel binnen 18 weken is gerealiseerd. Dat betekent dat er elke week ruim 900 meter werd gemonteerd. Tijdens de piek van het project liepen er dan ook bijna 30 vakmensen rond namens 4-U-2. Maar de grootte is niet het enige wat dit systeemplafond bijzonder maakt.

Warmte
Het project is bijna gereed als we met Frank Appel door de enorme hal lopen. Het is voor de directeur-eigenaar van 4-U-2 moeilijk om enige trots te verbergen, als hij vertelt over de grootste klus die hij ooit heeft uitgevoerd.
"Dit plafond is zo groot, dat je niet ziet dat het midden 127 cm lager hangt dan de buitenzijde. Maar het is wel degelijk zo, rondom! Om dat voor elkaar te krijgen, zijn we niet in een hoek maar in het midden van de hal begonnen met het ophangen van het systeem. Over een afstand van ruim 40 meter kruipt de constructie dus omhoog richting tribune. Het is de eerste keer dat we een dergelijke oplossing hebben toegepast. En misschien wel de laatste ook," lacht Frank.

Het nieuwe Thialf biedt nu plaats aan ruim 12.000 toeschouwers. Deze feestende massa genereert straks een hoop warmte. Als de gezelligheid in de schaatstempel straks oploopt, is het niet de bedoeling dat de temperatuur dat ook doet. Het hoogteverschil in het plafond zorgt ervoor dat deze stijgende warmte ‘buiten’ de baan blijft en in de omliggende afzuiging verdwijnt. Op deze manier wordt de invloed van de toeschouwers op de kwaliteit van het ijs geminimaliseerd. 
"Zo houden we de warmte bij de mensen en de kou bij het ijs", vat Appel subtiel samen.

4-U-2 en Heddes
Als Frank Appel (1958) in 2004 4-U-2 opstart, is hij als ondernemer al ruim 20 jaar actief in de binnenafbouw. Mede door Frank’s ervaring geniet het afbouwbedrijf uit Hoogwoud inmiddels de reputatie van specialist in wanden en plafonds. Toch is het opmerkelijk dat een relatief kleine partij aan de haal gaat met zo’n prestigieuze klus in ‘het hoge Noorden’. Frank legt het ons uit.
"Ballast Nedam is de hoofdaannemer van de 38 miljoen euro omvattende opdracht. Heddes Bouw & Ontwikkeling, onderdeel van Ballast Nedam, is in deze de uitvoerende partij. En laat ik nou al 35 jaar voor Heddes werken," grapt Appel.

Toch was het lachen hem bijna vergaan tijdens de crisis. Het is niet vanzelfsprekend dat hij nog steeds werkt voor Heddes, aangezien de aannemer in 2011 op de fles ging, waardoor ook Frank in zwaar weer terecht kwam.
"Toen hebben we samen gezocht naar een oplossing. Voor de toekomst welteverstaan, want achterom kijken heeft dan namelijk geen zin. En nu sta ik hier, voor Heddes. Dat is toch prachtig!"

Frank ontdekte in die periode aan wie hij wat had en aan wie niet. 
"Zulke tijden zijn moeilijk maar het zorgt ook voor verfrissing. Zo kon ik destijds niet rekenen op de steun van een bepaalde partij waarvoor ik wel honderdduizenden plafondpanelen had gemonteerd. Ik voelde me flink in de steek gelaten. Via Van Keulen kwamen Eurocoustic en Insulation Solutions op m’n pad en die hebben het fantastisch opgepakt."

Infrarood
De zoektocht naar het juiste plafondpaneel was complex. Er werden sowieso hoge eisen aan het plafond gesteld met betrekking tot bijvoorbeeld brandwerendheid en akoestiek. Dat de panelen boven de ijsbaan uiteindelijk opvallend zilverkleurig zijn, is meer een praktische dan een esthetische keuze geweest. Ze zijn namelijk beplakt met een aluminiumfolie, die er voor zorgt dat infrarode straling via het plafond wordt teruggekaatst naar de baan. 
"Dit heeft alles te maken met de hardheid van het ijs en die wordt tot in detail gemonitord, om zodoende de prestaties van de sporters te optimaliseren. Het is zelfs zo dat het ijs op het rechte stuk iets harder dient te zijn dan het ijs in de bochten."

De uiteindelijke oplossing kwam voort uit een mooie samenwerking tussen diverse betrokken partijen.
"We hebben gekozen voor een basispaneel van Eurocoustic. Vooraf heb ik dat bij Efectis in Bleiswijk uitvoerig getest op met name brandwerendheid. Voor de tests met de folie is er nog onder enorme tijdsdruk een rol ingevlogen vanuit de Verenigde Staten. Nadat we van Heddes groen licht kregen, zijn door Eurocoustic alle panelen geleverd in Tilburg. Daar zijn ze door Insulation Solutions beplakt met de aluminiumfolie. Vervolgens heeft Van Keulen het gehele logistieke proces richting Heerenveen verzorgd."

Sfeer
In het nieuwe Thialf is vanuit elke positie in en rondom de hal zicht op het ijs. De glazen wand tussen wedstrijdhal en omloop versterkt de pure schaatsbeleving. Ook daarover is nagedacht bij de inrichting van alle plafonds, welke zijn uitgevoerd in diverse types panelen van Eurocoustic.
"Schaatsen, daar gaat het hier om. En schaatsen is voor bezoekers vooral een mix van topsport en ambiance. Daarom is het plafond boven de tribunes uitgevoerd in Eurocoustic Tonga zwart EC43, een mineraal akoestisch plafondpaneel. Hierdoor ontstaat een huiselijke sfeer op de tribune. Wat ik persoonlijk heel fraai vind, is de overgang van de zilveren panelen naar de zwarte buitenring. De scheiding wordt gemarkeerd door een strook zwart gespoten MDF. Maar omdat de profielen daaronder wel doorlopen in hetzelfde raster, blijft het visueel toch één geheel."

Akoestiek
Maar vooral de uitstekende akoestische eigenschappen van de Tonga zijn van belang. Het wereldberoemde publiek in Thialf produceert doorgaans enorm veel lawaai. Voor mensen onderling en vooral de topsporters moet het wel mogelijk blijven om te kunnen communiceren in deze orkaan van geluid. Ondanks de zeer hoge geluidsabsorptie van de Tonga (αw = 1) bleek zelfs uit metingen dat het noodzakelijk was om niet alleen de buitenring maar ook in het midden van het plafond enkele delen uit te rusten met het paneel, kleur zilvergrijs EC47.

Van Keulen, specialist in binnenafbouw en binnensteden
Uiteindelijk is het gelukt om aan alle normen en eisen te voldoen. Zonder de toewijding van betrokken partners was dat volgens Frank heel moeilijk geworden.
"Efectis en de Saint-Gobain bedrijven Eurocoustic, Insulation Solutions en Van Keulen zijn allen specialisten, ieder met een eigen discipline. Ze hebben allemaal geïnvesteerd in dit project en in de relatie met 4-U-2 en Heddes. Neem bijvoorbeeld Van Keulen. Die hebben vrachtwagens zo gemodificeerd dat ze optimaal kunnen worden ingezet voor droge binnenafbouw."

Appel refereert hier aan Van Keulen’s vrachtwagens, waarvan de binnenmaten van de bakken zijn afgestemd op de afmetingen van veelvoorkomende producten m.b.t. wanden en plafonds. Ook hebben ze een gesloten bak om de materialen voor met name droge binnenafbouw te beschermen tegen weersinvloeden. Tevens zijn de trucks uitgerust met een kooiaap om de producten zo dicht mogelijk bij de verwerkingsplek te kunnen lossen.

Daarnaast heeft Van Keulen nog een expertise; de binnenstad. Al ruim een eeuw zijn de opvallend gele vrachtwagens een begrip op de Amsterdamse grachten. Met hun aangepaste onderstellen en 28m1-kranen zijn ze extra wendbaar en leveren ze op de meest onmogelijke plekken; op de smalste grachtjes, in de diepste steegjes en op ‘6 hoog achter’. Tel daarbij op hun razendsnelle leveringen –vaak binnen enkele uren–, hun CarryOn sjouwploegen voor horizontaal transport, hun assortiment duurzame bouwmaterialen en je hebt een partner die werkelijk aan alle eisen van de moderne aannemer kan voldoen. Appel beaamt dat: "Ze nemen zelfs mijn bouwafval mee. Ik werk nu 32 jaar met Van Keulen en kan me niet meer anders voorstellen."

4-U-2 verzorgde niet alleen het systeemplafond in de ijshal, maar de binnenafbouw van nagenoeg het gehele sportcomplex. Denk hierbij aan de topsportruimtes, de commerciële ruimtes en de sanitaire ruimtes. Naast hout en plaatmateriaal leverde Van Keulen op dit project onder andere:
» Website 4-U-2
» Website Eurocoustic
» Website Heddes
» Website Ballast Nedam
» Website Efectis
» Website Insulation Solutions
» Website Thialf
 

Lees ook

Het dak eraf aan de Gedempte Gracht in Zaandam

Het dak eraf aan de Gedempte Gracht in Zaandam

18-04-2018 | Projecten
TBP Bouw en 4-U-2 smullen van Van Keulen’s hijskranen

Metselstenen voor Van Steenwijk over het IJ naar de Singel

Metselstenen voor Van Steenwijk over het IJ naar de Singel

26-09-2016 | Projecten
Klinkers en mortels voor kademuren levert Van Keulen per boot op de grachten

A. Denslagen & Co. BV en Van Keulen onderscheiden zich met historische bouwkennis

A. Denslagen & Co. BV en Van Keulen onderscheiden zich met historische bouwkennis

29-10-2015 | Projecten
Markante poortje naast ‘het nieuwe Bernardus’ krijgt tweede leven

​HuibertsBouw gaat uit z’n dak in Landsmeer

​HuibertsBouw gaat uit z’n dak in Landsmeer

09-06-2015 | Projecten
Huiberts Bouw- en Aannemersbedrijf BV realiseert dakopbouw van prefab houtskelet

Peter Bakker na 43 dienstjaren met welverdiend pensioen Team

Peter Bakker na 43 dienstjaren met welverdiend pensioen

10-12-2018 Peter, we zullen je missen!
Goed voor Van Keulen en voor het milieu: onze gloednieuwe DAF Van Keulen & zo

Goed voor Van Keulen en voor het milieu: onze gloednieuwe DAF

17-09-2018 Even voorstellen: onze nieuwe DAF
Proficiat Mitchel! Team

Proficiat Mitchel!

16-07-2018 13e medewerker behaalt TCVT-certificaat
VIDEO: Van Keulen is 100% toekomstproof Van Keulen & zo

VIDEO: Van Keulen is 100% toekomstproof

11-07-2018 Van Keulen met eigen ogen zien, dat wil toch iedereen?
Even voorstellen: Robbert Gosman Team

Even voorstellen: Robbert Gosman

11-07-2018 Team Van Keulen breidt uit!


LEAN and GREEN
Take it Bag
GTL Fuel
Greenworks
The Blue Road
FSC PEFC
Saint Gobain